
Pentru cei mai mulţi dintre cei care ajung la Costa Blanca, referinţele culinare se limitează la vedeta incontestabilă a gastronomiei valenciene: “paella”. Un preparat despre care cred că ştiu totul, pe care l-au degustat cu mult înainte de a păşi pe nisipul iberic – pentru că, nu-i aşa?, alături de pizza italiană, pare să fie mîncarea cea mai “internaţionalizată”… Localnicii însă, dacă ar fi nevoiţi să guste din această “paella” care a cucerit lumea, ar strîmba cu siguranţă din nas. Atît de mîndri de reţeta lor unică, ei consideră de altfel “absolut oribile” o mulţime de alte reţete pe care le întîlneşti în Spania şi în Ibero-America. Singura adevărată este “paella” pregătită cu orez de Albufera, în cele două variante ale sale: cu carne de pui şi iepure – “paella valenciana de pollo y conejo” – sau cu legume, peşte şi fructe de mare (mai ales în oraşele care se înşiră la malul Mediteranei). Dacă e să dăm crezare gastronomului spaniol Manuel Vázquez Montalbán, “paella de marisco” (cu fructe de mare) nu e totuşi specifică Valenciei, ci coastei dintre Castellón şi Tarragona.

In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 21 mai 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu