luni, 26 mai 2008
Pauză de cafea
Restaurantele din Spania au în meniu şi diferite sortimente de tapas, nimic altceva decît aperitive dintre cele mai diverse, servite de obicei cu scobitori sau steguleţe ce le imită pe cele folosite la coride. Tapas sînt atît de populare în Spania, încît există numeroase restaurante (numite chiar Tapas) care servesc doar aperitive, însoţite, bineînţeles, de băuturi. Turiştii se îngrămădesc să “guste” această experienţă. Din acest punct de vedere, s-a transformat într-o adevărată marcă de succes. Puţini ştiu însă că aperitivele ingenios pregătite au fost la începuturi simple felii de pîine. Aşezate peste paharele de sherry, trebuiau să fie ultima redută în calea musculiţelor care plonjau spre băutura dulceagă. Cu alte cuvinte, tapas era la început un capac – comestibil, ce-i drept. Conform unei alte legende, ajuns la Cádiz, regele Alfonso al XII-lea s-a oprit la un han şi a comandat un pahar de sherry. Emoţionat de nobila vizită şi înspăimîntat să nu facă vreo boroboaţă, hangiul a acoperit paharul de sherry cu o bucată de şuncă, protejîndu-l astfel de nisipul purtat de vînt. Se spune că, după ce a băut, regele a mîncat şi bucata de şuncă. I-a plăcut atît de mult, încît a mai comandat un alt pahar cu sherry, tot cu capac.
Articol de Simona Chiriac
In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 21 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu