luni, 26 mai 2008

Pauză de cafea


Restaurantele din Spania au în meniu şi diferite sortimente de tapas, nimic alt­ceva decît aperitive dintre cele mai di­verse, servite de obicei cu scobitori sau steguleţe ce le imită pe cele folosite la coride. Tapas sînt atît de populare în Spania, încît există numeroase restaurante (numite chiar Tapas) care servesc doar aperitive, însoţite, bineînţeles, de băuturi. Turiştii se îngră­mă­desc să “guste” această ex­perienţă. Din acest punct de vedere, s-a transformat într-o adevărată marcă de succes. Puţini ştiu însă că aperitivele ingenios pregătite au fost la începuturi simple felii de pîine. Aşe­zate peste paharele de sherry, trebuiau să fie ultima redută în calea musculiţelor care plonjau spre băutura dulceagă. Cu alte cuvinte, ta­pas era la început un capac – co­mes­ti­bil, ce-i drept. Conform unei alte le­ge­n­de, ajuns la Cádiz, regele Alfonso al ­XII-lea s-a oprit la un han şi a comandat un pahar de sherry. Emoţionat de nobila vizită şi înspăimîntat să nu facă vreo boroboaţă, hangiul a acoperit paharul de sherry cu o bucată de şuncă, prote­jîn­du-l astfel de nisipul purtat de vînt. Se spune că, după ce a băut, regele a mîncat şi bucata de şuncă. I-a plăcut atît de mult, încît a mai comandat un alt pahar cu sherry, tot cu capac.

Articol de Simona Chiriac

In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 21 mai 2008

Niciun comentariu: