luni, 26 mai 2008

Cina de nisip


Levante este una dintre cele mai pitoreşti plaje din Benidorm şi asta nu atît pentru nisipul ei fin sau cele peste 5.000 de şezlonguri ce se întind de-a lungul a doi kilometri. Motivul este cu totul altul şi se “aşterne” la picioarele turiştilor. Din loc în loc se “odihnesc” cai înaripaţi şi dragoni sau se înalţă castele cu turnuri sfidătoare şi creneluri foarte bine definite. Nimic nu scapă imaginaţiei sculptorilor în nisip. Dacă poposeşti pe Plaja Levante, la momentul potrivit, poţi să le surprinzi siguranţa cu care “modelează” din nisip scene care îl înfăţişează pe Pruncul Iisus alături de Fecioara Maria şi Iosif sau, cea mai recentă lucrare, “Cina cea de Taină”. Interesant este că fiecare detaliu al lucrărilor este minuţios redat, astfel încît, nu de puţine ori, ai sentimentul că ceva este în neregulă. Ce caută Pegas sau, de ce nu, Apostolii, pe litoralul spaniol? Şi de cînd încearcă oamenii să amăgească timpul construind castele de nisip? Turiştii se opresc în faţa sculpturilor, rămîn un pic pe gînduri şi apoi trec mai departe. Le vor întîlni şi mîine, şi peste cîteva luni, şi chiar peste cîţiva ani. Valurile Mării Mediterane nu ajung pînă la ele ca să le sfărîme.
Seara, la malul mării

Sub cerul spuzit de stele, plaja este la fel de animată ca şi ziua. Numai că de această dată sculpturile din nisip sînt fantomatice. Strălucitoare şi de nerefuzat simţurilor sînt preparatele ce se servesc la zecile de restaurante. Au nume exotice – “ollas”, “olletas”, “putxeros” sau “ta­ron­getes” – şi sînt un amestec de ingrediente (diferite tipuri de car­ne, legume şi condimente), preparate laolaltă, aromele combinîndu-se mereu altfel. “Olla de cardets” este o tocană în care se folosesc în principal anghinare, sfeclă şi fasole, iar “Olla barrejada” are printre ingrediente carne de miel, şun­că şi năut. “Potaje caldoso” este ceea ce am putea numi “regina tocanelor spaniole” şi asta datorită sortimentelor de cîrnaţi foarte aromaţi care dau mîncării un gust pe care îl poţi defini cu greu. De altfel, cîrnaţii (fie că sînt “bou­tifarres” – asemănători caltaboşilor noştri –, “blanquets” – cîrnaţi albi –, “chorizos” sau “sobrasada”) se pregătesc şi astăzi după reţete străvechi, fiind condimentaţi cu scorţişoară, nucşoară sau anason. Ce alte preparate mai sînt specifice locului? Aflaţi din caietul nostru de reţete.

Rollitos de jamón con judias verdes y vinagreta de verdures
Rulouri de jambon cu fasole verde şi sos de legume
Ingrediente: 150 g jambon (felii), 250 g fasole verde, sare; sosul de legume: 100 ml ulei de măsline, 25 ml oţet de Módena, un morcov, o jumătate de ardei roşu, un dovlecel, o roşie mică, două bucăţi de praz, arpagic.
Preparare: Curăţă şi spală fasolea verde. Pune la fiert o oală cu apă şi, cînd clocoteşte, adaugă puţină sare şi fasolea. Las-o pînă cînd se înmoaie, apoi strecoar-o. Între timp, pregăteşte sosul de legume. Într-o oală cu apă fiartă, în care adaugi un pic de sare, dă într-un clocot (nu mai mult de un mi­nut) morcovul, dovlecelul şi ardeiul ro­şu. Într-un bol, amestecă uleiul şi oţe­tul, un pic de sare, legumele fierte, ro­şia şi arpagicul. Taie prazul julien şi căleşte-l în ulei de măsline, apoi scur­ge-l. Aşază fiecare felie de jambon pe o farfurie, pune mai multe fire de fasole verde în mijloc şi ruleaz-o. Adaugă sosul de legume deasupra şi deco­rează farfuria cu firişoarele de praz.

Supremas de pularda
Suprem de pui
Ingrediente: un pui de aproximativ un kg şi jumătate, 40 g untură, 4 ciolane de vită, o ceapă, un morcov, piper alb măcinat, 100 g fasole verde fină, 100 g unt, 4 linguri de făină, 200 ml smîntînă lichidă, un nap, un praz, sare.
Preparare: Încinge cuptorul la 210˚C. Curăţă, spală, usucă puiul şi presară-l cu sare şi piper. Pune-l la prăjit, în cuptor, într-un vas cu untură, timp de aproximativ o oră. Îndepărtează pielea, dezosează puiul şi păstrează carnea la cald. Prepară o supă dintr-un litru de apă, oase de pui şi de vită, sare şi piper. Curăţă şi spală legumele, apoi taie-le julien. Cînd supa este gata, strecoară şi apoi pune la fiert legumele încă 5 minute. După aceea scurge legumele şi păstrează-le la cald. Supa se ţine şi ea la cald. Pentru sos, căleşte făina în unt. Adaugă aproximativ un litru de supă, smîntîna şi, fără a amesteca, fierbe totul pînă ce se obţine un sos curgător şi omogen. Adaugă sare şi piper, după gust.

Solomillo de cerdo ibérico con queso
Fileu de porc cu brînză
Ingrediente: 4 fileuri de porc, 250 g brînză, 300 ml smîntînă lichidă, salată, sare, ulei de măsline, piper.
Preparare: Spală foarte bine fileurile, piperează-le după gust, apoi pune-le într-o tavă şi prăjeşte-le. Între timp, feliază jumătate din cantitatea de brînză şi las-o deoparte. Pune smîntîna într-o oală, adaugă restul de brînză şi lasă la foc mic un minut, amestecînd cu telul. Taie fileurile în medalioane mai groa­se, aşază-le pe farfurie unul după altul, intercalîndu-le cu felii de brînză. Ser­veşte acest preparat cu sos şi salată.

Articol de Simona Chiriac

In Jurnalul National, Jurnalul de Bucatarie din 21 mai 2008

Niciun comentariu: